Emma-Matilda

Alla inlägg under maj 2010

Av Matilda - 28 maj 2010 09:40

God Förmiddag!


Det är åter fredag och sista helgen i maj månad.

Herregud, det är inte klokt va dagarna går fort!


I min famn sitter en liten tjej som inte vet vad hon vill riktigt. Gnäller, skrattar, säger mamamamam och vi gärna pilla på tangenterna.

Jag ska därför fatta mig kort.


Tänkte berätta om Esthers musikaliska sinne, det som kommit fram jättemycket på ett par veckor.

Vi sjunger och spelar mycket musik och favoriten just nu är "bäbä vita lamm", men även denna lilla rosa flodhäst som Esther fick av mormor sist vi var hemma.


Tyvärr filmar jag med min telefon och det blir inte jättebra kvalité men ni ser ju armflaxet som är lillans nya dans. Det har vi, Per och jag, mycket roligt åt.


Nu måste jag lägga barnet för hon börjar bli trötter tror jag bestämt. Själv ska jag fortsätta med min kemi jag påbörjat. En skön förmiddag med intermolekylära krafter, jonbindningar och permanenta dipoler.


Hm.. Varför blev ovanstående stycke annorlunda än tidigare text.. ? Kolla punkten vid dipoler liksom...? Varför på det viset?

Jag ogillar när saker lever sitt eget liv på detta vis...

ja, ja! Hej på er och trevlig fredag!

Av Matilda - 24 maj 2010 21:08

Som ni märker så blir det väldigt lite tid till att blogga numera.

Esther har nästan slutat sova middag på eftermiddagarna, den lilla luren mellan 16-17-tiden inträffar inte alls ofta.

Det innebär mindre studietid för mig så när tillfälle för det ges lägger jag fullt fokus istället. Därför blir bloggen lidande, så är det.

Men, men jag får göra lite längre inlägg emellanåt istället, som nu.

Det händer mycket om och kring oss, vi träffar goda vänner, är ute och promenerar i det fina vädret (som hållit i sig länge - hääärligt!), lagar mycket mat, bakar bröd och leker, leker, leker hela dagarna i ända.



Men det lilla som känns roligt att berätta för er kommer iaf här i en sammanfattning i text och bild:

  • Torsdag 20 maj
    Tidig morgon med buss till Vaxholm för att titta på en lägenhet. Jag hade höga förväntningar och blev, ursäkta uttrycket, skit-besviken!
    Den var sunkig, luktade soprum, saknade frys och var allmänt gammal och ofräsch, så vi drog därifrån fortast möjligt.
    Hit hör att resan från Rågis till Vaxholm kanske tog 1½ timme, vi såg lägenheten i högst 45 sekunder, och sen 1½ timmes resa tillbaka igen. Jag tyckte så synd om lillan i vagnen som inte fick komma upp och titta sig omkring, så jag köpte en present till henne när vi kom till Rågsved.
       
    En stor röd boll! Som hon tröttnade på efter 1 minut, men det var det värt!

    Men besvikelsen över lägenheten på Vaxholm vände framåt kvällen. Under några snabba ryck bestämde vi korvgrillning med Anders och Camilla och ytterligare en lägenhetsvisning på Tyresö. Så jag, Esther och Per blev upplockade, vi drog ut till Tyresö allihopa och tittade på en jättefin 3:a (som vi nu hoppas att vi får, den var kanon) och grillade sen korv i solnedgången på en fin strand. En inte helt dålig dag med andra ord!

  • Fredagen 21maj
    Det bjöds på sol, sol, sol och det var så varmt så vi hängde på balkongen nästan hela dagen katten, barnet och jag.
       
    Esther sprang ut och in och hade jättemysigt, lekte för sig själv som aldrig förr. Jag kunde därför sitta och läsa medan katten spanade på fåglar.
         Efter en skön, välbehövlig lunchtupplur vaknade min lilla tös åter på ett strålande humör och hela fredagen gick i sann glädjeanda.

    Lördagen bjöd på sol i överdos, en tur till stan och Anders på middag, Mycket trevligt.
    Söndagen slog bakut efter ihållande sol och blev därför en skrotardag med supderdåligt väder, film och mysbrallor hela dagen lång.

    Idag, måndag, tittade solen fram igen. Värmen inte är lika ihärdig men va gör det!
    Jag fick veta att min geografikurs resulterat i ett MVG, vilket var ett trevligt besked att börja veckan med och Per kom hem lite tidigare från jobbet så hann till Lidl och storhandlade billiga grönsaker.

    Ja, det blev en ganska lång sammanfattning men som sagt, ni får stå ut med det.
    Jag är på osedvanligt bra måndagshumör och har nynnat runt på Lingonben (av Povel Ramel) hela dagen. Den faller sig på när jag är glad av någon anledning. Så, nu ska jag nynna mig in till min soffan och kramas med min karl.
  • God Afton på Er!!  
Av Matilda - 19 maj 2010 09:58

Idag har jag verkligen vaknat på rätt sida, Esther också!

Igår hade vi verkligen en jättemysig kväll med Per, farfar Göran och Pers bror Anders och hans sambo Camilla. God mat i gott sällskap kan inte bli bättre.
Göran stannade över hos oss och jag har premiärsovit på vår soffa. Den passerade med ett mycket väl godkänt!

Vi kunde inte låta Göran åka hela vägen till Knivsta (eller var det Märsta?)  mitt i natten och han verkade nöjd över att få stanna hos oss. Så, vi har ätit en god furkost tillsammans, solen skiner och det är närmare 20 grader ute!

Åh, det är så härligt i detta väder! Det gör mig lycklig på alla de sätt och vis och så luktar det helt underbar gott, kan det vara av häggen? Jag har ingen aning.!? Men gott luktar det och min balkongdörr står på vid gavel för jämnan.


När farfar och barnet lagt sig för natten igår kväll, beslöt vi oss för att klämma några avsnitt av Sons of Anarchy. Och har ni sett:

  klockan 23.10 tog jag bilden och då var det 18 grader, 18 GRADER varmt ute! Det var så härligt. Jag satt insvept i mitt täcke men det kändes helt överflödigt i värmen.


Jag hoppas på en liknande afton idag och tills vidare får ni en inblick i vad vi gör just nu!


Hoppas ni får en lika härlig onsdag mina vänner!!

(Mycket härligt i detta inlägg.. )

KRAMAR

Av Matilda - 17 maj 2010 21:00

Jag sitter just för ögonblicket i mitt tysta kök och lyssnar till väggklockand tickanden. Per lägger Esther för natten och jag planerar inför morgondagen. 

Vi ska få middagsgäster i form av Pers farfar och eventuellt hans kvinnliga sällskap. (Om man kan man kalla henne så.) Jag slänger ihop något enkelt och gott - typ ugnsstekt lax med citrorisotto och en galen sallad och kladdkaksmuffins som desert. Lite vitt vin och kvällen är en hit. (I hope!)


Oj, nu har barnet somnat. Det gick snabbt, dags att inta soffläge, en stooor  kopp te och lite Son of Anarchy. (Vi har börjat följa den. Kanske inte en serie heeelt i min smak (den är ganska brutal, jag får lite mardrömmar - töntig som jag är) men Per gillar den och då gör jag honom sällis.)


Ja, förlåt för sporadiskt bloggande, jag lovar att skärpa mig!

Vi hörs hörrni!


Kramar

Av Matilda - 17 maj 2010 06:47

God Förmiddag!


En lång och mycket trevlig helg har passerat, god mat, gott sällskap och fint väder har den kantats av. Men, det kan vi ta lite senare.

Jag tänkte fatta mig lite kort så här på morgonkvisten, Per är på SF-bio vid Hötorget och ska rigga upp projektorer för visning av en reklamfilm som de gjort.

06.30 var han tvungen att infinna sig, vilket resulterat i att vi gick upp 05.15 imorse. Jag tänkte passa på att plugga innan Esther vaknade men tji fick jag när hon pärlade upp sina blå lagom till klockan 06. Så nu har hon och jag ätit frukost, klockan är inte ens sju och jag undrar hur den här dagen kommer te sig.

Hon är dö-pigg nu så kanske det blir en tidig kväll istället?


Vi får se..


Trevlig måndag till er!

Så hörs vi lite senare.

Av Matilda - 14 maj 2010 09:10

God Morgon!


Sitter och filosoferar över en kopp kaffe vid mitt köksbord. Lillan har somnat i min famn så jag tänkte passa på att skriva några rader.

Esther är förresten pigg och frisk igen, hon va ju så snorig men det är mycket bättre nu.


Igår va Per ledig och då passsade jag på att plugga som hejsansvejsan.

Han och Esther tog själva en lågpromenad till Bandängen och tittade på djur typ grisar, getter, kaniner med mera och när de kom tillbaka överraskade han mig med kaffe och kaka på balkongen, mycket uppskattat vill jag lova!

I gengäld slängde jag ihop lite indiskt som lovat och det är så himla kul att prova på rätter som man inte gjort förut.

Det gick hem helt och hållet och var mycket gott.


Temamiddagar blir det mer av hos oss framöver tror jag.

 

Jag bakade några naanbröd, marinerade kyckling i en hemmagjord tikka masala-kryddad marinad och grillade den i ugnen. (Har aldrig gjort det förut, grillat i ugnen alltså. Det va lite spännande att se vad man kunde åstadkomma.)

Vad mer.. ?

Jo, jag gjorde garam masala-kryddad blomkål (svärmor brukar göra något liknande och det är så galet gott!), jag hade kokat kikärtor en dag innan och slängde ihop en hummus på dem. (Kanske inte så typiskt indiskt med likväl så gött.) Lite ris och en mild yoghurt och middagen var komplett. 

Ja, Esther fick sin sedvanliga leverpastejsmörgås - jätteindisk, verkligen! (Inte)


Idag har vi än så länge inga större planer. Per jobbar och jag ska väl bita tag i sista geografikapitlet.


Vi hörs mina vänner. Hoppas ni får en skön helg med fint väder!

Kram på er!



Av Matilda - 12 maj 2010 16:33

Det fungerar!Titta!

  Min pärla va inte så illa däran och nu kan jag plugga på full nivå igen. Hurra!


Det har varit några riktigt fina och ett par mindre fina dagar här i betongdjungeln. Idag är en av de bättre, solen skiner och vi har precis kommit in från en timmes promenad - Högdalen tur och retur.

Jag blir bara så oerhört förundrad och betänksam kring min relativt nya tillvaro här i denna lilla Stockholmsförort. (Kallas det så förresten? What ever!)
Där jag kommer ifrån skiljer sig något så otroligt ifrån detta. Det är som om jag tagit klivet ut ur bubblan och in i det verkliga livet.

Jag blir förundrad över vart jag varit i alla dessa år, vad är det för ett ställe jag kommer ifrån?


Idag, under Esthers och min promenad, har jag verkligen känt efter. Sett mig omkring, titta på människor, noterat lukter, ljus och färger och verkligen ansträngt mig för att se denna plats med alla sinnen. Att ta in att jag faktiskt tagit mig hit har jag ännu inte gjort, tror jag.

Idag skiner solen, det gör mig glad och pigg. Jag har tagit fram mina vårskor och det gör mig lycklig. Idag har jag druckit kaffe på min balkong när barnet sov och det är skönt.

Men, idag har jag också sett en, i mina ögon, mycket drog- och/eller alkoholpåverkad kvinna kissa bakom en nerdekad, gammal telefonkiosk. Inte i skymundan, verkligen inte, utan bredvid tunnelbanans cykelparkering där typ alla som slutar jobbet går och hämtar sin cykel för att åka hem för dagen. Ingen bryr sig direkt.

Jag har sett polisen köra ifatt och stoppa en röd liten Nissan utmed gatan där vi gick och jag måste lägga band på mig för att inte glo som ett fån.

Jag har sett att björkar, träd och andra buskar som slagit ut i nästan full grönska och i slänten intill tunnelbanan syns knapp graffitin längre på grund av det.

I parken utanför vårt hus leker barn. Mammor och pappor sitter tillsammans på bänkarna intill och tittar på, det ser mysigt ut. Jag hör spanska, svenska och något som jag tror är arabiska blandas vid klätterställningen. En cykel susar förbi och en grabb i kanske 12-års åldern vänder sig om för att "kolla in" mig, jag blir generad.

Mannen i hissen jag åkte med höll dörren åt oss så vi skulle komma med den. Han log vänligt mot oss och vinkade till Esther.

I skrivande stund har två polisbilar passerat på gatan utanför, dock inte i utryckningshastighet.

Fåglarna kvittrar och jag tänker att det kommer bli varmt i Rågsved i sommar.


Ja, min vardag har på många sätt förändrats sen jag flyttade hit. Jag är mycket ensam med Esther, jag bor på en ort där jag inte känner någon, jag träffar Per varje kväll. Jag är lyckligare än va jag har varit på mycket länge.

(Jag har inget större behov av att umgås, socialisera och lära känna nya människor just nu om ni undrar. Jag är såå oerhört nöjd som det är.)


Och hörrni, det är vår i luften. En härlig tid, alla endorfiner som legat latent i kroppen under den långa kalla vinter har verkligen frigjorts. (Inga detaljer det skulle bli så genant för mor och svärmor som läser här...   )


Idag ska jag bjuda sambo på fläskisar och rotfruktsgratäng och imorn har jag planerat en överraskningsmiddag med indiskt tema.

(Men det vet han inte om ännu.)

Ett par bilder får avsluta detta inlägg.

Bild 1: Vi är plantvakter är Pers bror och sambo som är ute och reser.

Bild 2 och 3: Turbosnabb (och störtgod) filmjölkslimpa och mitt baksällskap i badbaljan.

     


Trevlig onsdag på er önskar vi

 

Av Matilda - 11 maj 2010 08:56

Aaarrgghhh!!!!!!!


Jag känner mig uppgiven, besvärad, bekymrad, orolig, rastlös, spattig och allt annat som innefattar obehag fysiskt och psykiskt.


Inatt kl 01.24 (jag memorerade klockslaget) vaknade vi, både Per och jag, av att det rann vatten någonstans. Rann och droppade om vart annat. Tänkte att det var ett hejdundrande regnoväder ute och att det var det vi hörde. Men nej, det var något annat. Jag gick upp, fast besluten om att ta reda på vad det var.



Till min stooora förskräckelse har katten, som jag borde ha förutsett, vält en vas med blomvatten som runnit ut över hela bordet och ner på golvet.

Det tycker ni inte låter som en big deal va, well, om jag säger att min dator stod på bordet då. Va säger ni nu då!?

Min fina, fina lilla HP stod där i vattenpölen och ropade på hjälp.

Jag gjorde vad jag kunde (flyttade bort den och torkade av den), torkade upp vattnet och lade mig i sängen igen med en gnagande oro i kroppen.

Alla mina bilder, mitt skolarbete, recept och små filmer på Esther, allt ligger på den hårddisken. Åh, varför har jag gjort mig så sårbar?


Per muttrade om att batteriet "måste du ta bort" och "du får ta min dator imorn, du kan få kortslutning om du startar den och det är fukt kvar". Han vet ju sånt här, tack o lov på sätt och vis. Men det förändrar inte det faktum att jag sitter här, vid hans dator och undrar om jag någonsin vågar starta min pärla igen...

Åh, idag är ingen bra dag, än.


Jag uppdaterar er lite senare.

Hej så länge.

Ovido - Quiz & Flashcards