Emma-Matilda

Alla inlägg under juni 2014

Av Matilda - 17 juni 2014 16:24


God Eftermiddag,

 

Och så var vi åter på väg igen, nu mot Oulu och mitt första midsommarfirande i Finland. Klockan åtta i morse anlände vi till ett soligt Göteborg och avgick omkring 12:30. Högst troligt är att vi lämnar värmen och solen bakom oss, enligt prognosen kommer Finland bjuda på 10 grader samt gråa moln med inslag av regn. Klassiskt midsommarväder med andra ord! Ingen midsommar utan regn, eller vad säger ni? 


Nåväl, jag får återkomma om vårt firande här ombord. Det lovar jag.

Så vi lämnade Lübeck under gårdagseftermiddagen, omkring kl 14. Jag höll mig på bryggan även under utresan, mest för att jag inte vill missa något. "Min" ordinarie vakt (i överstyrmans sällskap) började egentligen klockan 20, lagom till passagen genom Stora Bält.   

 

 

                 

Ett par intressanta omkörningar under en fantastisk kvällssol, dessutom ett angenämt återseende av denna sträcka från min sida. Senast jag passerade här var ju för snart ett år sedan med Tarnbris om ni minns. Jag kan inte i ord uttrycka hur underbart vackert det är, att sitta på bryggan och köra båt och samtidigt se solen sakta gå ner i horisonten.

Synd att dess skönhet inte fastnar lika bra på bild som på näthinnan.  



Nu byter jag till 12-4 vakten, det blir bra. Inatt blir det passage genom Drogden igen, det ser jag fram emot. Okej, klockan har passerat 17 när dessa ord skrivs. Dags för middag! 

Kramar/m

 

Av Matilda - 16 juni 2014 09:05


God Morgon!

 

Innan jag lägger mig för en stunds vila tänkte jag bjuda på några glimtar från morgonen.

Klockan 04 riggade vi lotslejdaren, spenderade ett par timmar på bryggan under lotsningen och omkring klockan 07:10 låg vi förtöjda till kaj. Det är morgnar som denna som sätter guldkant på tillvaron och livet till sjöss

Jag lever fortfarande med en romantiserad bild av sjömanslivet, det gör jag, hur fånigt det än må låta. Men än har jag inte blivit motbevisad. Jag är förälskad.

 

             

 

Som sagt, en stunds vila och sedan avgång mot Göteborg omkring kl 12:30, snart två veckor ombord. Time flies!

/m

Av Matilda - 15 juni 2014 21:12


God Kväll,

 

Just nu i en hytt, på väg till Lübeck  

Frankrike - Holland, 0-0 än så länge. Men fransmännen är bra, det känns som deras kväll.


    Så här såg det ut en annan kväll men jag minns inte vilken. Det känns som om vi alltid är på väg, då blir det till slut svårt att hålla isär vilken dag eller kväll det är. Detsamma gäller tiderna, tre timmars sömn en natt, 6 timmar en annan. Men det funkar bra, jag trivs och lär mig mycket.

 

För ett par timmar sedan fick vi blackout mitt i TSS:en (trafiksepareringssystem) utanför Bornholm. Mycket trafik och dessutom brandlarm på det - då steg min puls rejält vill jag lova.

Men ingen brand, tack.o-lov, och styrförmågan återkom ganska snart. Ibland glömmer man bort att det faktiskt kan inträffa oförutsägbara företeelser, jag har varit förskonad från det under tidigare praktikperioder.

En något obehaglig men nyttig incident.

 

Klockan 04 ska jag upp och rigga lotslejdare, därefter följer inkörningen till Lübeck. Då är jag på bryggan. Klockan 07 räknar vi med att vara förtöjda. Jag måste sova några timmar nu, om jag kan slita mig från matchen. Ha det fint allesammans. Jag återkommer snart igen.

/m

Av Matilda - 10 juni 2014 18:38


Hallå där,


Aftonen har smugit sig på och jag har dragit mig tillbaka. Klockan 17 avgick vi, senare än planerat, från Göteborg och nu styr vi åter kosan mot Oulu. Idag är det en vecka sedan jag klev ombord, tiden går så fort!

Och vilken värme det varit idag, 27 grader! Puh! Sommaren har kommit med besked.

Men jag är glad att det är varmt och fint när man är ute på däck och jobbar.


I brist på annat slänger in en låt som jag återupptäckte häromdagen. En liten favorit så här på kvällskvisten.

Hoppas solen strålat lika gott på er idag som här på västkusten!!

 

Kram-m

 

Av Matilda - 9 juni 2014 21:00

 

 

God Afton,
Det sitter en lite trött och solbränd tjej och skriver dessa rader. Klockan 06 i morse blev jag väckt för förtöjning, sedan dess har dagen trillat på i rasande takt. Den ordinarie landrampen här i Lübeck är under reparation och därför får vi gå till en tillfällig kaj. Problemet blir, att gods på väderdäck måste lyftas av med kran, vilket i sin tur medför att vi måste gå till ytterligare en annan kaj för att göra detta.

På däck i väntan på förtöjning. Vi, dvs. jag, vaktstyrman och en matros, är alltid akter.

                      

 

Väl förtöjda och rampen lagd så låter man meddela att kranen är trasig. Detta medförde ytterligare ett byte av kaj. Så istället för en förtöjning och avgång från Lübeck omkring 13-tiden avverkade vi tre förtöjningar och avgång kl 18. Så kan det vara.

 

Och ni vet ju vid det här laget hur barnsligt förtjust jag är i stora saker. Som att lyfta tankar med 200-gradig tallolja med en Stor kran.


  Klockan är strax efter 21 nu, jag tror faktiskt att jag ska krypa ner. Imorgon kommer vi till Göteborg. Normalt sett skulle vi varit inne vid 09:00, så blir det garanterat inte. Men när det blir återstår att se. Jag börjar kl 08 som vanligt, en vecka ombord. Tiden går besinningslöst fort!

Natti, natt!

-m


Av Matilda - 7 juni 2014 20:45


God Afton,

 

Det är lördagskväll, jag sitter och myser i min hytt. Dricker te och tittar på "Game of Thrones". Det kanske låter konstigt, men ikväll känns det lite skönt att få vara en smula osocial. Vi har lämnat Husum och är ute på öppet vatten. Ingen täckning på mobilen, inte så mycket trafik som gör det högintressant att vara på bryggan och imorgon är det sovmorgon till 10. Det är ganska behagligt med andra ord att kvälls/nattsudda med en bra serie i mitt eget sällskap. Men nog om det!

 

Så vi lämnade Oulu bakom oss och styrde mot Kemi.

  Lasten består mestadels av sådana här SECU-boxar. Det är alltså containers som är betydligt större än normala 40-fotare och specialanpassade på Stora Enso. Tre däck har vi som vi kan lasta med dessa, hon är byggd just för att kunna ta den här typen av last. Men det tas ju annan RoRo-last också.

 

      I kustnära farleden, ca 3 timmar (om jag inte minns fel), mellan Oulu och Kemi handstyrde jag. Det är kapten som sitter till höger om mig, han ger roderorder alternativt kurser som jag styr. Till vänster sitter överstyrman.

 

Det går liksom inte att sätta ord på känslan, man står där bakom ratten och girar nästan 90 grader med ett 190 meter långt och 26 meter brett fartyg i en farled. Det är liksom som en storartad känsla i en liten person - kolla ratten liksom! Den lilla, nästan futtiga manicken får 190 meter att svänga!

 

Så är det.

Nu håller visst mitt te på att bli kallt. Lite påtår och mera serier hägrar. Vi hörs snart igen.

Ta hand om er.

/m

 

Av Matilda - 6 juni 2014 04:17


Hej På er,

 

I morse anlände vi till Finland, Oulu (Uleåborg). Det är första gången jag kommer så långt norrut via sjövägen. Omkring klockan 03:00, 19 grader varmt, så gott som fullt dagsljus och vindstilla, gled vi in till kajen.

Bättre morgon får man leta efter!

 

Allt är fint här ombord. Första veckan innebär mest däcksarbete mellan 08-17. Det är för att jag ska komma in i rutinerna, därefter kommer det bli 4 timmar däck och 4 timmar bryggvakt. Jag hoppas kunna gå alla vakter, dsv. en vecka 4-8-vakten, 8-12 och slutligen 12-4,  men jag vet inte riktigt hur jag ska lägga upp det än och då. Vi får se.

Efter Oulu åker vi till Kemi, vidare ner till Lübeck och på tisdag är vi åter i Göteborg. Denna resa kommer vi dock göra en liten avstickare till Husum, en ort som inte ligger på den ordinarie rutten annars.

 

Egentligen borde jag kanske sova ett par timmar, men förtöjningen denna fantastiska morgon gjorde mig alldeles klarvaken. Sömnen kan jag ta igen efter Kemi. Men hörrni, så här såg det ut hos mig i morse.

 

 

Ha det gott kära vänner!

Kram-m
 

Av Matilda - 3 juni 2014 20:58


God Kväll Kära Vänner,

 


Det är tisdagskväll och jag sitter uppkrupen i sängen när jag skriver dessa rader. Jag sitter här och lyssnar på ventilationen som susar. Lyssnar på det dova motorljudet som nynnar. Noterar vibrationerna som speglar sig i vattenglaset på sängbordet. Tröttheten kommer sig smygande nu. Anspänningarna kanske håller på att släppa? Jag vet inte riktigt. Skakar av mig det i alla fall.
Innan jag delar med mig av livet ombord så får ni hålla tillgodo med lite av varje från de senaste veckorna. 

 

     

Räkkryssning med klasskamraterna i Göteborgs skärgård. Fantastiskt fin kväll i goda vänners sällskap, tack!!

 

 

Spenderat så mycket tid som möjligt med flickorna innan jag for iväg. Det skulle egentligen ligga en bild på min ballerina (Esther) här också, tyvärr är den kameran hos föräldrarna så det får dröja ett tag. 

 

  Och igår brottades jag med väskan, böckerna, arbetsskorna och allt vad som tänkas kan som man måste ha med sig till sjöss.


Om en dryg timme passerar vi Drogden, då sitter jag definitivt på bryggan. Eller, jag ska nog bege mig dit redan nu. Vi är nämligen på väg in i passagen mellan Helsingborg och Helsingör. Båtkörning på hög koncentrationsnivå, gissa om jag är nöjd! 


Later my Friends!

-m

 

 

 

Ovido - Quiz & Flashcards