Emma-Matilda

Alla inlägg den 16 augusti 2013

Av Matilda - 16 augusti 2013 10:15

Hej hej,


Fredagsförmiddag utanför Halmstad, vi ligger uppankrade och väntar på order.

Vi kom som bekant till Halmstad i onsdagskväll och jag fick handstyra på lotsens order mer eller mindre hela vägen in. Han kom upp på bryggan, tittade på mig och frågande om jag var elev. Ett trevande "ja.." från min sida. "Då kan du handstyra in". Lätt skakig men ändå nöjd över förtroendet tog jag mig an uppgiften.

Och, ja, ni kan ju gissa om jag var måttligt adrenalinhög när jag lämnade tillbaka rodret till kapten och sedan stapplade ut på däck för att förtöja.

Det är häftigt att manövrera ett fartyg på nära 130 meter och känna hur vind och ström beter sig på skrovet.


Vad mer?


Jo, idag håller vi på och byter olja i två pumpar. Innebörden utav det är precis som det låter.
Man får trajja ner i tanken, sätta sig vid pumpen intill länsgropen och först tömma ut ca 30 liter smutsig olja och sedan pumpa in ca 30 liter fräsch olja. 

Kanske inte så exotiskt men jag, som aldrig sett något liknande i hela mitt liv, tycker det är rätt häftigt att klättra ner i dessa gigantiska tankar. Det är drygt 9 meter från botten till toppen, breddmässigt vet jag inte, men man känner sig rätt förundrad över att ett sådant utrymme för mindre än ett dygn sedan var fyllt till bredden med bensin. Jag har liksom inget att jämföra med, kanske som att fylla en liten kyrka utan fönster till bredden.

Det är en ganska besynnerlig upplevelse. Jag känner mig rätt liten i förhållande till storleken på dessa utrymmen.



Men, men, nu är det lunchrast och jag tänkte passa på att ta en gubbakvart. Eller middagslur. Eller vilostund. Vad man nu kan kalla det. Vardagslyx!


/m

Ovido - Quiz & Flashcards