Emma-Matilda

Alla inlägg den 22 september 2013

Av Matilda - 22 september 2013 12:43

 

 

Hej på Er!

 

Rapporterar in från ett något gråmulet Gävle denna söndagseftermiddag.

Idag är jag egentligen lite ledig men i sedvanlig ordning är jag ändå närvarande i största möjliga utsträckning.

 

Förmiddagen har spenderats med överstyrman i cargo control room (CCR), hängandes över axeln och frågat 5464421 frågor. Nu har jag ju varit där tidigare men idag fick jag, under hans kontroll, vara lite ansvarig.
Det är alltså från CCR som alla lastoperationer sköts.

Förenklat beskrivet: idag lastar vi, då övervakar man allt från lasthastigheten, tryck och temperatur på lasten. Man anpassar ballasten, dvs tömmer, i förhållande till den lastade volymen för att fartyget ska hålla jämnt trim och slagsida osv.

Mycket handlar om att öppna och stänga ventiler, starta och stänga av pumpar i rätt tid för att lastoperationen ska förbli effektiv och samtidigt bibehålla stabiliteten i fartyget. Förenklat.

 

Intressant och lärorikt. Något man inte till fullo lär sig i skolan, även fast skolan har lastsimulatorer.

I stor utsträckning är det främst ombord man lär sig, sedan måste man också ha i åtanke att fartygen skiljer sig åt i fråga om utförande, instrument, ventiler, pappersarbeten med mera. Ja, nog om det.

 

Vi kom in tidigt morse, kl 01.30 infann jag mig på däck. Kallt men inte så farligt som jag trott, ändå var det långkisar som gällde. Nu är hösten verkligen här.

Annat var det i fredagseftermiddag när vi kom till Stockholm.

            Strålande solsken från huvudstaden.

Och till min stora förtjusning låg vi vid Nacka strand, med andra ord ett stenkast från gamla Finntorp.
Jag passade på att ta mig en promenad utmed vattnet, det som en gång var min gamla löprunda.

  Ett klent försök att illustrera inloppet där promenadbryggan finns. Den promenadlängan har mina fötter nött på så många gånger, och inte hade jag kunnat föreställa mig att jag skulle komma tillbaka så snart.

Stockholm känns som ett avlägset minne, ingen del av mig längtar tillbaka till den staden. Åtminstone inte som en bostadsort. Men återseende är inte dåligt på något sätt, särskilt inte när hösten bjuder på strålande sol.

 

Nu måste jag dessvärre runda av. I natt, omkring 02:00, kastar vi loss och seglar mot Stockholm - igen. 

Därefter styr vi kosan mot västkusten, lastning i Brofjorden och lossning i Göteborg.

Korta resor och många förtöjningar. Men det är också på sätt och vis positivt, då infinner sig en ökad trygghet, rutin och erfarenhet i förtöjningssituationerna. Det värdesätter i alla fall jag.

 

Trevlig Söndag Allesammans!

Kram

-m

Ovido - Quiz & Flashcards